Dehidratasyon (Su Kaybetme)

30 Aralık 2014 tarihinde tarafından eklendi.
  • 70 kilogram ağırlığındaki bir insanın dokusu 46.2 litre su ihtiva etmektedir. Yani ağırlığının yüzde 66’sını su oluşturmaktadır. Bitkilerde bu oran daha da önemli ölçüdedir ve genellikle yüzde 80 veya yosunlarda olduğu gibi yüzde 90’ı aşar. Bu sayılar canlı yaratıklarda suyun önemini yeterince açığa çıkarır ve bu suyun kaybolması yani dehidratasyon olayı büyük tehlikelere yol açar.
  • 70 kilogram ağırlığındaki bir insanın günlük su ihtiyacı 2,5-3 litre, bitkilerde ise (70 kg ağırlığındaki) bunun 30 katı kadardır. Bu suyun eksikliğinde bitkiler solacak ve kuruyacaklardır. Bitki hücreleri taşıdıkları su dolu büyük vakuollerden (protöplazma içinde boşluk) dolayı hayvan hücrelerinden farklıdırlar. Dehidratasyona karşı dirençleri türlerine bağlı olarak değişir. Yosunların yavaş bir hayat sürmeleri, su eksikliğindendir. Yeterince nemli bir ortama döndüklerinde hayatî aktivitelerini geri kazanırlar. Toprak bitkileri, dehidratasyondan daha fazla etkilenirler. Bazı nadir bulunan hayvanlar kuraklıkta da hayatlarını sürdürebilirler. Bazı türler ise kış uykusuna yattıklarında, bu yavaş hayat periyodları süresinde su ihtiyacı duymazlar.Dehidratasyon (Su Kaybetme)
  • Ancak hayvanların pek çoğu için vücut suyu yüzde 5 oranında azaldığında, ağız kurur, deri sıcaktan büzülür. Bu oran yüzde 10-15’lere yükseldiğinde ise ölüm ortaya çıkar.
  • Açlık grevinde bulunan bir kişi, dinlenme ve sadece su ile bu grevine haftalar süresince devam eder.Ancak su olmaksızın bu greve ancak 10 gün dayanabilir.
  • Vücuttaki su hücre dışında (örnek: kan plazması, sefaloraşidyen) veya hücre içidir (büyük bir bölümde). Yani su hücre stoplazmasının temel bileşenidir.
  • Besin ve eczacılık alanında dehidratasyon (veya nemini alma) ürünlerin iyi muhafaza edilmelerini sağlamak amacıyla çok yaygın olarak kullanılır (zirai alanda dehidratasyona örnek olarak otların kurutulmasını verebiliriz).
  • Petrokimya alanında, tasfiye (rafinaj) işleminde dehidratasyon önemli bir etap oluşturur. Mineral kimyasında da, bu işlem ile madde kristalizasyon suyundan arındırılabilir. Söz gelişi bakır sülfat (CuS04) mavi kristaller halinde 5 mol su ile kristalleşir. Desikatörler (su almaya elverişli silis jelleri gibi vs.) eşliğinde 200°C’de bu su kaybettirilerek beyaz tozlar halinde CuS04 saklanabilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.