Dengelenmiş Kuvvetler Etkisinde Hareket

26 Mayıs 2014 tarihinde tarafından eklendi.

Bu bölümde dengedeki bir cismin hareketini inceleyeceğiz. Cisim dengede ise ivmesi (hız değişimi) sıfırdır. Bir cismin üzerine uygulanan kuvvetlerin toplamı sıfır ise hız cisim dengededir.
Şekildeki sürtünmesiz ortamda hız2 ise, A cismi dengededir. Bir cismin dengede olması demek hareket etmiyor demek değildir.hız3 Cisim dengede ise iki durum söz konusu olabilir. Birincisi duruyorsa durur (V = 0), ikincisi başlangıçta bir hızı varsa sabit hızla (V = sabit) hareketine devam eder.

SABİT HIZLI HAREKET
Bir doğru boyunca eşit zaman aralıklarında eşit yol alan cismin hareketine düzgün doğrusal (sabit hızlı) hareket denir. Hareketlinin hızı sabit olduğundan ivmesi sıfırdır. Hareketlinin t zamanda aldığı yol x = V.t  ifadesinden bulunur.

a) (+) yönde sabit hızlı hareket: Hareketlinin (+) yönde eşit zaman aralıklarında eşit yol alması demektir. Başlangıç noktasından başlayan hareketlinin grafikleri şekildeki gibidir.
sabit hız
b) (-) yönde sabit hızlı hareket: Hareketlinin (-) yönde eşit zaman aralıklarında eşit yol alması demektir. Başlangıç noktasından başlayan hareketlinin grafikleri şekildeki gibidir.

Bu harekette hız sabit olduğundan,   sabit hız2 olur.

Cisimlerin hareketlerini, hareketin nedeni olan kuvveti birlikte inceleyen bölüme dinamik denir . Üç temel kanunu vardır. Bu kanunlar Newton tarafından bulunmuş olup bu kanunlara Newton’un Hareket Kanunları denir.

Eylemsizlik Kanunu (Dinamiğin I. Kanunu)
sabitBir cisim üzerine etki eden net kuvvet sıfır iken cisim duruyor ise durmaya, hızı varsa aynı hızla hareket etmeye devam eder.
Şekildeki durmakta olan K cismine bir kuvvet etki etmedikçe, cisim hareketsiz kalır. Şekildeki sürtünmesiz ortamda ilk hızı V o olan L cismine bir kuvvet etki etmedikçe cismin hızının yönü ve büyüklüğü değişmez.

Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin:

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
Şifrelerle KPSS Coğrafya