Ferroelektrik
- Bazı billurlarda, dıştan uygulanan bir elektrik alanının etkisiyle kendiliğinden meydana gelen tersinir elektrik kutuplanmasına ferroelektrik adı verilir. Ferroelektrik maddelerin molekülleri palardır, yani simetrik değil. Negatif ve pozitif yükler karşılaşmazlar. Bu nedenle de dipolar bir elektrik moment oluşur. Bu moment; bir elektrik alan etkisi altında yönlendirilebilir, bu olaya “polarizasyon” adı verilir. Bu durumda etkinin içinden akım geçer, diğerlerinde ise yönlendirme dış bir alan etkisiyle gerçekleşir, bu durumda ferroelektrik cisimlerin temel özelliği olan kendiliğinden meydana gelen kutuplanma (polarizasyon spontane) oluşur. Billur kümesindeki dipolar elektrik momentler aynı yönde noktalanırlar.
- Bu Sapma kristalin bütününde (monodomen kristal) veya sadece ufak bir bölümünde (polidomen kristal) kendiliğinden oluşabilir.
- Ferroelektrik billurlardan senyet tuzu, Valesek‘in 1921’deki fenomeni ile bulunmuştur ve billura “Seignetto elektrik” adı verilmiştir.
- Ferroelektrik billurlar çok sayıda bulunurlar ve iki büyük kategori de incelenebilirler; bir yanda hidrojen bağı içerenler (fosfatlar, sülfatlar…) bunun en bilinen örneği Seignette (senyet) tuzudur, diğer yanda ise oksitler (titanatlar…) bulunur.
- Ferroelektrik ile ferromagnetizma arasındaki kaçınılmaz ilişkinin gözlenmesi dikkate değerdir. Ferroelektrik bileşiklerin elektrik özellikleri, ferromagnetik bileşiklerin magnetik özelliklerine benzerdir.
Şu Sayfamız Çok Beğenildi
Son 5 yıl Çıkmış KPDS İngilizce Soruları ve cevapları
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.