Tuzluluk

23 Mayıs 2015 tarihinde tarafından eklendi.
  • Adından da anlaşıldığı gibi tuzluluk, sulardaki toplam tuz oranıdır. Yalnız, deniz sularında çözünmüş bulunan NaCl tuzunun değil, diğer (Potasyum klorür KC1, magnezyum klorür MgCl2, sülfatları, karbonatlan gibi) az miktarlarda bulunan tuzların da ölçümünü sağlar.
  • Yer yüzü sularında bu değer ortalama olarak 1 litre suda çözünen 35 gr tuz olarak belirlenmiştir. Tuzluluk sıcaklıkla değişir. Buharlaşmanın çok olduğu bölgelerde tuzluluk daha yüksek olacaktır. Meselâ, Kızıl Deniz‘de ortalama değerin oldukça üstünde (40gr/lt) bir değere rastlanır.toprakta-tuzluluk
  • Aynı şekilde tuzluluk, enlem, derinlik vs.’e bağlı olarak da değişim gösterir. Tuzluluk oranı su ürünleri dağılımını da etkiler (Suda yaşayan canlılar en çok 3 veya 4 gr/lt.’lik tuzluluk değişimlerine dayanıklıdırlar). Tuzluluğun en yüksek olduğu bölge (275 gr/lt. ile) Ölü Deniz‘dir. En düşük olduğu bölge ise (4 gr/lt) ile Baltık Denızi‘dir.”
  • Ortama, bölgeye göre değişim gösteren tuzluluğun bileşenleri arasındaki oran her zaman sabittir. Yani deniz sularındaki tuzluluk değeri ne olursa olsun her zaman şu oranlar yaklaşık olarak korunur: Klorür (%55), Sodyum (%30,4) >Magnezyum, Kalsiyum, Azot vs.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.