Uygunluk
- Matematikçüerin tembel insanlar olduğu inancı yaygındır, çünkü her akli muhakemelerini kısaltacak sayısız semboller geliştirmişlerdir. Çarpma işleminin matematiksel üst ellerle gösterilişi, logaritma işleminin çarpmayı toplamaya dönüştürmesi gibi. Buna rağmen matematikçilerin en etkin hilekarlığı “uygunluk”lar da kendini gösterir.
- Dikkate değer uygunluklar olarak adlandırılan bu eşitlikler; ikinci dereceden bazı binomların çarpanlar halindeki ve açık haldeki yazılışları arasındaki eşdeğerliği vurgular.
–(a+b)2=a2+2ab+b2
-(a-b)2=a2-2ab+b2
-(a+bXa-b)=a2-b2
- Keyfi gözüken bu formüllerin ispatlanması mümkündür. Bu formüller; polinomları kısaltıp, onları gerçekleyen değerlerin (kökler)bulunmasına yararlar. Bir matematik hilesi ile,ikinci dereceden herhangi bir trinomun izahını sağlarlar. Bu ünlü formül şöyledir:
- Trinomlardaki bu sonuç önemini, fiziğin bütün bölümlerinde de kendini gösterir. Matematikçiler bu iki üç formülle yetinmeyip, Newton ile (a+b) şeklinde bir, genelleme yapmışlardır. Bu Newton polinomunun önemi türev kavramlarında ve istatistikte binom kanununda da kullanılmasından kaynaklanmaktadır.
- Matematikçilerin bu sentezine saygı duymamak elde depdir. Bütün bu uygunluklar, bütün matematikten daha komple bir algılamayı ifade etmektedir.
Şu Sayfamız Çok Beğenildi
9. Sınıf Matematik 1. Dönem 1 Yazılı Soruları ve Cevapları
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.