Ağırlık Merkezi Nedir

23 Kasım 2014 tarihinde tarafından eklendi.
  • Cetvelden daha komplike homojen bir katının, sonsuz sayıda cetvelden oluştuğu düşünülebilir. Her cetvelin ağırlığının uygulandığı kendi ağırlık merkezi vardır. Bu noktaların her biri ikişer ikişer alınabilir. Her çift için bir çift ağırlığın uygulandığı bir ağırlık merkezi vardır ve bu şekilde devam edilerek katının ağırlık merkezi olan tek bir nokta elde edilir.
  • Büyük babalarımızın eski arabaları, günümüzün spor arabalarıyla karşılaştırıldıklarında oldukça yüksek görünürler. Bu fark; hızlı arabalar için gerekli olan kararlılık ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Bu kararlılık; ağırlık merkezinin alçak pozisyonda olması ile elde edilir.
  • O halde ağırlık merkezi ne demektir? Yatay olarak bir cetvel, bir parmak üzerine konduğunda, dengede kalması için parmağın cetvelin tam ortasında, yani ağırlık merkezinde olması gerekir. Cetvelin küçük her diliminin belirli bir ağırlığı vardır ve denge durumunda orta noktanın her iki yanında da eşit sayıda dilim olması gerekir. Ağırlık merkezi;, cetvelin tüm ağırlığının ağırlık merkeziuygulandığı noktadır.
  • Eğer katı homojen değilse, problem aynı şekilde olacaktır, ancak “cetvellerin” ağırlık merkezlerinin ortada olması şart değildir. Söz gelişi bir bıçakta ağırlık merkezi bıçağın ucundan daha ağır olan sapına daha yakın olacaktır.
  • Fizikte, doğrudan bir cismin ağırlık merkezini veren matematiksel formüllerden yararlanılır.
  • Bu durum; iki sebepten dolayı çok önemlidir; Önce ağırlık merkezinin bilinmesi meseleyi basitleştirir, çünkü bir cismin tüm ağırlığı (ağırlık vektörü), problemin şartlarını değiştirmeksizin ağırlık merkezine taşınabilir. Ayrıca ağırlık merkezinin bilinmesi, denge şartlarının incelenmesini sağlar. Bir cismin dengede olması için; ağırlık merkezinin yere iz düşümünün, cismin dayanak çok geninin içinde olması gerekir. Bu şekilde bir judocu bacaklarını ayırıp, eğilerek dayanak çok genini, yani ağırlık merkezinin bulunacağı ayaklan arasındaki alanı büyütür. Bu şekilde iyi bir denge konumu elde etmiş olur.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.